Over het boek

Er zijn van die leertrajecten –  die blijven je bij. Ze zijn van veel invloed op je persoonlijke ontwikkeling, je vakmanschap, de samenwerking in je team of de prestaties van de organisatie waar je werkt. Het zijn leertrajecten die grote impact hebben op je werk, op je loopbaan en soms zelfs op je leven. Dat kan zijn als manager in een leiderschapstraject, als student tijdens een stage of als professional in een leergang of development center.

Wat maakt dergelijke leertrajecten zo succesvol? Zijn er gouden regels voor het ontwerpen ervan? Valt het te leren: ontwerpen van leren dat werkt? Wij, de samenstellers van dit boek, denken van wel. Door goed te kijken naar wat werkt. En door de kunst af te kijken bij ervaren ontwerpers.

Dat is precies wat we hebben gedaan: in de keuken kijken bij ervaren ontwerpers, die werken met een scala aan leervragen in organisaties. Dat levert niet alleen heel mooie beschrijvingen op van leertrajecten, maar ook spannende beelden van ‘the making of’. We zien dat ontwerpen iets anders is dan het simpel volgen van een recept. Het is onvermoeibaar en met toewijding zoeken naar wat werkt in déze situatie, samen met déze personen, in déze organisatie, op dít moment. Het is experimenteren, gaandeweg bijstellen, bekende principes toepassen, nieuwe principes ontdekken, oude voorkeuren loslaten, reflecteren. Het ontwerpproces als leerproces.

Organisaties en instellingen die bijdragen aan dit boek zijn onder andere: Beleidsacademie voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Eureko Achmea, Prorail, Rijkswaterstaat, Belastingtelefoon Toeslagen, Deltion College, Hogeschool Utrecht, ROC Eindhoven, Saxion, PSO, Politieacademie.

Redactie: Erik Deen, Ans Grotendorst, Joseph Kessels, Mariël Rondeel
Overige auteurs: Hans Dekker, Leo Dercksen, Anja Doornbos, Aart Goedhart, Tjip de Jong, Arne Gillert, Hilde ter Horst, Marjan Lont, Bert Smits, Barbara van der Steen, Cees Sprenger, Saskia Tjepkema, Sibrenne Wagenaar, Maarten van der Werff, Harry Wonderman, Pieterjan van Wijngaarden

€ 39,95  (NVO2, FCE en VOV leden ontvangen een korting van € 5,-)
1e druk augustus 2012

2e druk september 2013
3e druk mei 2015
ISBN: 978-94-91552-00-7


Comments are closed.